Miroslav Hylš

Zemanovláda

28. 06. 2013 13:55:21
Tak jsem nakonec neodolal a také něco sesmolil :-) Slyšíme to ze všech stran: Zeman brutálně porušuje Ústavu! Jedná svévolně!

Ale kdeže. Průšvih je naopak v tom, že se Zeman od Ústavy v ničem odchylovat nepotřebuje. Pouze si ji vykládá "nadoraz" jak se jemu hodí (či případně jeho loutkářům, to je vedlejší).

Problémem je, že Ústava, narychlo zbastlená v roce 1992, je silně nevyvážená ve prospěch Poslanecké sněmovny... a také presidenta. Toho presidenta, o které byli donedávna téměř všichni přesvědčeni, jaké má vlastně vcelku nicotné pravomoci – prostě jen takový fešácký kladeč věnců.

O la la! Přečtěte si tu Ústavu pořádně! Přečtěte si, co vše může – a hlavně si povšimněte, jak je to často nejednoznačně napsáno!

Ale přeci duch Ústavy...?

Ano, duch Ústavy, ten nám tu straší. Ale jaký vlastně duch? Není to než výmluva těch, kteří nevidí či nechtějí vidět podstatu problému – a hlavně těch, kteří si "ducha" vykládají tak, jak se to jim hodí.

Ústava nemá co být věštbou či básní – má být napsána co nejjednoznačněji!

Zde je pěkně vidět, jak umírněný byl nejen Havel, ale i ten strašlivý Klaus. Oba měli příležitosti řádit podobně jako Zeman – odolali však.

Bezskrupulozní Zeman, navíc s podstatně silnějším mandátem daným přímou volbou, ovšem nikoli...

Po volbě presidenta jsem (jinde) napsal, že i nepřátelům Klause bude tento brzy chybět. Tak už je to tady, přátelé :-)

Autor: Miroslav Hylš | karma: 21.88 | přečteno: 1365 ×
Poslední články autora